Quines són les dietes més (i menys) indicades per perdre pes el 2020?

Redacció Catalunyapress

Les dietes ‘Realfooding’, volumètrica, vegana, el ‘mètode evolution’ o el dejuni intermitent són les més recomanades per l’Institut Mèdic Europeu de l’Obesitat (IMEO), en la setena edició del seu rànquing ‘TOP5 de les millors i pitjors dietes per perdre pes en 2020 ‘, per aprimar ja que, a més de contribuir a portar un estil de vida saludable, ajuden a perdre entre 1,5 quilos a la setmana i no més de 6 quilos al mes.

Aquestes llistes estan recolzades per metges endocrins i cirurgians bariàtrics, nutricionistes clínics i esportius, dietistes, psicòlegs, terapeutes i entrenadors físics. «Aquest any ens hem vist desbordats per les tendències en dietètica que emergeixen i trenquen amb força a les xarxes socials i l’enorme popularitat entre els seus seguidors explica l’elecció de la gran majoria de les dietes que componen aquesta setena edició del nostre rànquing», ha dit el portaveu i expert en nutrició de l’IMEO, Rubén Bravo.

Així, en el lloc número u de la dieta més indicada per aprimar es troba el ‘mètode evolution’, un pla d’alimentació que permet perdre 5 quilos de greix al mes i que està orientat a afavorir l’ús de greix com a font d’energia, a través de la presa d’aliments de baix i mig índex glucèmic per estabilitzar els nivells de sucre en sang, propiciar vitalitat i evitar sensació de gana; de quantitats adequades de proteïnes d’alta biodisponibilitat que alimenten el múscul; greixos saludables que afavoreixen el sistema hormonal; i aliments d’alta densitat nutricional per descartar mancances de micronutrients i desnutrició.

Una altra de les més recomanades és la ‘Realfooding‘, seguida per l’actriu Paz Vega, apel·la a suprimir al màxim els productes ultraprocesados i l’efecte addictiu que pugui tenir, passant-se a una alimentació natural i saludable. Amb aquesta dieta es pot perdre entre 0,5 i un quilo a la setmana, i els seus seguidors divideixen els aliments en tres grups en funció de la seva naturalesa, qualitat nutricional o la presència d’ingredients processats i additius.

El primer està compost per fruites, verdures, hortalissa, llegums, peix, marisc i ous; el segon per llet UHT, oli d’oliva verge extra, peixos enllaunats o pa cent per cent integral; i el tercer grup per refrescs, lactis ensucrats, snack salats o pastisseria.

En el tercer lloc del rànquing de l’IMEO se situa la ‘dieta volumètrica’, seguida per l’actriu Angelina Jolie, que permet també perdre entre 0,5 i 1 quilo a la setmana. L’avantatge d’aquesta dieta és la seva capacitat de calmar la gana i cobrir els requeriments nutricionals diaris, per a això recorre al sabor, textura, forma de preparació i combinació de determinats aliments que augmenten la sensació de sacietat i incentiven la reducció de pes.

En concret, en aquesta dieta es prioritzen els aliments i cuinats més aquosos com les infusions, els cereals cuits, fruites, hortalisses, sopes i guisats; se substitueixen els aliments amb alta densitat calòrica (maionesa, crema embotits o lactis sencers) per lactis desnatats, pollastre sense pell, carn magra, guarniments light i rosada vegetal; i s’evita el consum d’hidrats de carboni d’absorció ràpida com patates o cereals refinats i els seus derivats (pa blanc, pastes i arròs blanc). A més, recomana beure dos gots d’aigua res més aixecar-se i arribar als tres litres al dia, podent optar per sucs de fruites o batuts.

Brad Pitt o Natalie Portman són alguns dels famosos que segueixen la ‘dieta vegana’, la qual ocupa el lloc quatre de la llista de l’IMEO, ja que permet perdre entre 1 i 2 quilos a la setmana. Es tracta d’una dieta basada en l’exclusió de tot tipus de carns, mariscs, ous i tots els seus derivats. No obstant això, la clau de l’èxit resideix en un seguiment professional realitzat per sanitaris qualificats, on s’assegura una suplementació adequada basada en preparats d’origen vegetal.

Finalment, l’IMEO ha aconsellat la ‘dieta del dejuni intermitent’, la qual compta amb seguidors com els actors Ben Affleck i Elsa Pataky i que consisteix a introduir períodes de dejuni dins d’una alimentació equilibrada que poden durar 12, 16 o més hores al dia, sense superar mai les 48 hores seguides. L’objectiu d’aquesta dieta, que permet perdre entre 1 i 2 quilos a la setmana, és que el metabolisme optimitzi el consum d’energia emmagatzemada en forma de greix.

«Ara bé, si es practica dejunis intermitents, és molt important tenir una ingesta de nutrients adequada al llarg del dia per no perdre massa muscular o exposar a risc la nostra salut amb un efecte rebot a curt i mig termini», han avisat des d’IMEO.

TOP 5 DE LES DIETES MENYS INDICADES PER 2020

D’altra banda, l’organisme ha publicat un rànquing amb les cinc dietes menys indicades perquè són agressives, molt restrictives i prometen perdre molt de pes en poc temps, i per tant «insostenibles» a llarg termini. A més, segons l’IMEO, no tenen suport científic i solen recórrer a productes ‘miracle’, garantint així el «efecte rebot» i efectes secundaris que poden comprometre la salut.

Entre elles encapçala la llista la ‘dieta del vinagre’, la qual, encara que la segueixen personatges públics com Miranda Kerr o Victoria Beckham, se centra en la ingesta exclusiva d’un sol producte durant diversos dies i que explota com a fonament un estudi realitzat al Japó que atribueix la pèrdua de pes corporal a l’afecte de l’àcid acètic del vinagre sobre el metabolisme dels lípids. «Combinar dejunis descontrolats amb ingestes mínimes i vinagre diàriament pot comprometre la nostra salut i agreujar malalties ocultes o sense detectar com, per exemple, diabetis, úlcera, gastritis o osteoporosi», han avisat des de l’IMEO.

La ‘dieta del ‘polvito» ocupa el segon lloc en aquesta llista, ja que promet perdre fins a 4 quilos de pes a la setmana gràcies al consum de productes dietètics en forma de pols que són «excessivament cars» i l’administració dels quals és «difícil de seguir» i té un» fort efecte rebot». En aquest punt, l’organisme ha recordat que la presentadora Carlota Corredera va aconseguir perdre 60 quilos amb aquest mètode i ja ha començat a recuperar el pes.

La tercera dieta menys recomanada per perdre pes és la ‘Keto’ que, seguida per famoses com Kim Kardashian, promet baixar fins a 12 quilos en un mes, i es basa en la cetosi, la transformació dels greixos acumulats en cossos cetogènics perquè puguin ser usats com a combustible pel nostre organisme. «Estem davant d’una dieta poc saludable que promou el consum excessiu de greixos i proteïnes que sadollen molt però que costen més de ser digerits pels hidrats de carboni, el que provoca alguns símptomes com malestar general, olor de cap, sudoració forta, nàusees o vòmits , dolor abdominal, dificultat per respirar o decaïment», han advertit des de l’IMEO.

La ‘dieta de l’influencer sense titulació’ és una altra de les rebutjades pels experts. I és que, «sense tenir les credencials corresponents, els ‘influencers’ traslladen consells que ells mateixos» no practiquen sense una càmera davant», incitant al consum de productes naturals o per aprimar que «no són tan saludables» o els beneficis dels quals «no són demostrables».

Finalment, el cinquè lloc de la llista l’ocupa la ‘dieta paleo’, la qual permet perdre tres quilos de greix en 10 dies i es basa en un pla d’alimentació similar al del cavernícola delpaleolític on es prioritza el consum de carns magres, peixos, ous, lactis orgànics, fruites, vegetals, fruits secs i llavors, i s’exclou el gra. «En ser una dieta amb excés de proteïnes, pot doblar la quantitat recomanada de greixos saturats, augmentar els nivells de colesterol ‘dolent’ i afectar el funcionament del fetge o ronyó. Pot comportar dèficit de calci, vitamines B i D», han tancat des de l’IMEO.

Autor: noticiasdeobesidad

El preocupante aumento del número de personas afectadas por la obesidad, ha evocado la necesidad de más información y compromiso con la sociedad. El Instituto Médico Europeo de la Obesidad (I.M.E.O.) es uno de los organismos más citados en la prensa nacional y extranjera, en temas de salud y obesidad. ¡Compruébalo!

A %d blogueros les gusta esto: